Matkalla

Matka alkoi, kun lukioikäisenä pohdin mitä haluan tehdä isona. Pienen mutkan kautta löysin toimintaterapian. Toimintaterapian olen kokenut omaksi jutukseni. Parasta ammatissani on se, että toimintaterapeutti voi olla mitä vaan! Vähän kuin supersankari! Välillä se on vähän haasteellistakin, kun pyydetään kertomaan, että mitä toimintaterapeutti tekee tai mitä toimintaterapia on. Mielestäni olennaista toimintaterapiassa on katsoa asioita asiakkaan näkökulmasta ja yhdessä asiakkaan kanssa. Ihmislähtöisesti. Huomion kohteena ovat asiakkaan tarpeet ja toiveet. Toinen asia, joka on mielestäni aivan huippujuttu, on jatkuva mahdollisuus kehittyä ammattilaisena ja oppia uutta. 

Toimintaterapian parissa olen viihtynyt vuodesta 2001, jolloin aloitin opiskelut. Opiskeluaikana ajattelin, että sitten kun olen kokenut toimintaterapeutti, saan kokea tunteen, että olen valmis ja osaan kaiken. Miten väärässä sen suhteen olinkaan! Työurani alussa työskentelin pitkään lasten toimintaterapeuttina. Viimeisen viiden vuoden ajan olen alkanut suuntautua ja perehtyä enemmän aikuisten toimintaterapiaan.

Minua usein kuvataan rauhalliseksi. Mielestäni se on yksi vahvuuksistani. Pysähtyminen erilaisten asiakkaiden ja heidän asioidensa äärelle. Minusta löytyy myös vauhdikas puoli, joka tulee enemmän vapaa-ajalla esille. Kaipaan uusia kokemuksia ja jotain mitä odottaa ja suunnitella. Innostumista kaipaan myös työssäni. Innostumista työssä on pitänyt yllä halu kehittyä ja oppia uutta. Toimintaterapeuttina työskennellessäni olen säännöllisesti hakenut itselleni tietoa kirjallisuudesta ja erilaisista koulutuksista. Lasten parissa työskennellessäni paneuduin aluksi lasten toimintaterapia-arviointiin ja työvuosien aikana erityisesti leikkiin. Pitkään leikki lasten kanssa oli minulle sydämen asia, mutta sitten aloin kaivata kohtaamisia aikuisten kanssa.  Vuonna 2017 perustin oman toiminimen ja aloitin suuntautumisen aikuisten toimintaterapiaan.  Toimintaterapiasta hyötyy monet erilaiset asiakasryhmät. Ja tarvettakin sille olisi monessa paikassa. Ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitämisen tärkeyden olen nähnyt työssä vanhuspuolella. Hakeuduin moniammatillisen kotikuntoutuksen koulutukseen täydentääkseni osaamistani ja pyrin luomaan itselleni työtä kotikuntoutukseen. Tie vei minua kuitenkin toiseen suuntaan. Tällä hetkellä minulla on joitakin lapsiasiakkaita, mutta suuntautumiseni on aikuisneurologiassa ja kipuasiakkaiden toimintaterapiassa. Ja tämä työnkuva innostaa minua kovasti. Aika näyttää mihin matkallani toimintaterapeuttina vielä kuljen.