Yrittäjän päivä

Yrittäjän päivänä sain työnohjauksessa vastata kysymykseen: Mikä on parasta yrittäjyydessä? Ja samalla myös kysymykseen: Mikä on haastavinta yrittäjyydessä. Haastavinta on sietää epävarmuutta. Toisaalta epävarmuutta on mielestäni nykyisin jokaisessa työssä ja jokaisessa työroolissa. Jatkuva muutos ja sen tuomat epävarmuuden tunteet ovat osa työelämää nykyisin. Eikä omassa yrittäjyydessä epävarmuuden tunnekaan ole ollut niin vahvasti läsnä kuin ennen yrittäjyyttä oletin. Ja niitä yrittäjyyden parhaita puolia on helppo nimetä. Ensimmäisenä ja isoimpana asiana vapaus. Vapaus tehdä asiat omalla tavalla ja itse parhaimmaksi katsomassaan järjestyksessä. Vapautta suunnitella omat työpäivät, työviikot ja loma-ajat. Sekä vapautta suunnata omaa työpanosta omien kiinnostusten mukaisesti. Ja hankkia osaamista ja koulutuksia sen mukaisesti.

Toimintaterapeutin työ on usein itsenäistä, myös ilman yrittäjyyttäkin. Työssä saa suunnitella omaa työaikaansa. Eikä se ole aina helppoa. Olen sitä vuosia harjoitellut. Ja yrittäjänä harjoittelen edelleen. Olenkin asettanut itselleni tavoitteeksi löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan välille. Yrittäjyyden tuoman vapauden myötä hoidan ajoittain omia asioitani ”työajalla”. Ja vastaavasti vapaa-ajalla tartun välillä koneeseen ja hoidan työasioita, esim. laskutuksia. Käsitys yrittäjän työajasta onkin itselläni liukuva. Ja olen tästä vapaudesta nauttinut.

Näitä ajatuksia tuumailin joitakin viikkoja sitten istuessani illalla rantakalliolla ollessani kalastuksen valvojana kahdelle koululaiselle ja luonnostelin samalla blogitekstiä. Voisi ajatella, että nyt menee vapaa-aika ja työaika sekaisin. Olen kuitenkin huomannut, että blogitekstien kirjoittaminen jäsentää ajatuksiani ja siten vähentää kuormitustani.

Työn kuuluu olla vain työtä. Ja elämän sisältöä tulee olla muutakin. Vietämme kuitenkin ison osan hereillä olo ajastamme työn äärellä ja on tärkeää, että työ myös tarjoaa meille merkitystä. Tällä hetkellä työ yrittäjänä tarjoaa minulle paljon! Ja olen yrittäjänä oikein tyytyväinen.