Merkityksellisten asioiden äärellä

Merkityksellisten asioiden äärellä olen ollut tänäänkin. Lomaillessa en ole ollut mahdollistamassa niitä asiakkaille, vaan itselleni. Itselleni hyvin merkityksellisen toiminnan, melomisen muodossa.

Työn merkityksellisyys herätti minussa paljon ajatuksia luettuani Ylen sivuilta Emilia Kujalan kirjoittaman kolumnin, jossa hän esittää merkityksellisen työn olevan etuoikeutettujen kermapyllyjen luksusta (Yle 11.10.2022). Kujala kirjoittaa, että 2020 luvun työelämän taikasana on merkityksellinen työ. Josta hänen mukaansa pitävät ääntä bisnesvalmentajat, psykologit ja tutkijat. Ja niin kohkaan minäkin! Tietenkin toimintaterapeuttina haluan korostaa merkityksellisyyttä. Tarvitsemme merkityksellisiä toimintoja elämäämme. Ne lisäävät toimijuuttamme. Kujalakin tuo kolumnissaan esille, että työn merkityksellisyys lisää tutkitusti tehokkuutta, sitoutumista, luovuutta, terveellisyyttä ja onnellisuutta.

Tietenkin tiedostan, että kaikilla ei ole mahdollisuutta tavoitella unelmaduunia. Elämän valintoihin vaikuttavat monet asiat. Tärkeää kuitenkin olisi, että kaikilla olisi merkityksellisiä asioita elämässään.  Mahdollistaako työ esimerkiksi merkityksellisiä kohtaamisia kahvihuoneessa tai vapaa-ajalla tärkeitä asioita, esim. harrastuksen. Työn merkitys voi olla myös toissijaista.

Toimintaterapeuttina kohtaan ihmisiä, joiden on haastavaa suoriutua heille merkityksellisistä toiminnoista toimintakyvyn muuttumisen myötä. Toimintaterapiassa yhdessä lähdemme etsimään merkityksiä sekä keinoja merkityksellisten toimintojen suorittamiseen.

Tänään, 27.10.2022 on kansainvälinen toimintaterapiapäivä. Päivän teemana on ”Opportunity+Choice=Justice”. Teemalla halutaan nostaa esiin toiminnallinen oikeudenmukaisuus, jonka lähtökohtana on mahdollisuudet ja valinnat. Toimintaterapiassa tavoitteena on mahdollistaa asiakkaalle heidän näköisensä arki, jossa on mahdollisuus valita ja toteuttaa merkityksellisiä asioita ja toimintoja. Näin toimintaterapian avulla edistetään avoimen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentumista. Tänään(kin) on hyvä päivä nostaa esille sitä, että jokainen meistä merkityksellinen toimija. Ja jokaisella on oikeus tehdä valintoja.